Als je een webshop hebt, zorg je vaak al voor minder CO2 uitstoot dan fysieke winkels. Maar wat je bedrijfsafval of kantoorinrichting betreft kun je vaak nog een verbeteringsslag maken. En dat is niet onverstandig, want verduurzamen van je webshop ook een kostenbesparing opleveren. In dit artikel vind je daarom je 5 tips om kosten te besparen door het verduurzamen van je webshop.

1. Stap over op duurzame verpakkingen

Als webshop gebruik je veel verpakkingsmateriaal. Hier kun je bijvoorbeeld al een grote verduurzamingsslag maken. Probeer bijvoorbeeld gebruik te maken van recyclebare materiaal als bio plastic of bamboe. En gebruik voor het versturen recyclebare kartonnen dozen en vulmateriaal. Het helpt ook om de dozen zo klein mogelijk te houden, dat scheelt weer in de kosten, of hergebruik dozen van jouw leveranciers.

2. Gebruik zo min mogelijk papier

Ook als webshop bestaat de kans dat je onnodig veel papier gebruikt. Denk na voordat je iets uitprint, en verstuur facturen per email. Het scheelt ook weer in de kosten om digitaal een factuur te versturen. Wanneer je echt niet kunt vermijden om papier te gebruiken, kies dan voor kringlooppapier of papier met een FSC-certificaat.

3. Stap over op het verkopen van ‘groene’ producten 

Denk ook na de materialen die je gebruikt voor de productie van eigen producten. Zijn de grondstoffen die je gebruikt recyclebaar? Bestaat er een milieuvriendelijk alternatief voor het materiaal dat je gebruikt? Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van hout kies dan voor bamboe. Bamboe is een milieuvriendelijk alternatief voor hout, en is ook goedkoper omdat bamboe sneller groeit. 

4. Verduurzaam je kantoor 

Maak een verduurzamingsslag in je kantoorpand door de lampen te vervangen voor led lampen. Deze gaan veel langer mee en gebruiken een heel stuk minder energie, wat dus goed is voor het milieu en voor jouw portemonnee. Zet ook elektrische apparaten als computers en printers ‘s avonds uit en laat ze niet op de stand-by stand staan. 

5. Scheid je afval

Ook als webshop heb je bedrijfsafval. Door ervoor te zorgen dat je het bedrijfsafval scheidt kunnen veel materialen als papier en karton nog worden hergebruikt. Kies voor aparte containers voor elk soort afval in plaats van losse prullenbakken op de werkplek. Zorg voor een goede afvalinzameling met MilieuServiceNederland.