Geen idee wat je iemand wilt geven voor een verjaardag, voor Sinterklaas, kerst, etc. Je kunt altijd een giftcard kopen om cadeau te doen. Lees hieronder wat het is en wat je ermee kunt. 

Wat is een giftcard?

Om te beginnen is het handig om helder te hebben wat we onder een giftcard verstaan. Andere benamingen voor giftcards zijn o.a. cadeaubon en cadeaukaart. Een cadeaubon is een waardepapier die de ontvanger kan besteden op basis van eigen wensen. De giftcard vertegenwoordigt een vooraf gegeven bedrag met vrijwel dezelfde functie als regulier geldt, namelijk als ruilmiddel. Giftcards zijn te besteden bij één specifieke retailer, een groep retailers of op basis van een betaalnetwerk zoals bijvoorbeeld Mastercard. In deze blog gaan we verder erop in en vertellen waarom je een giftcard zou moeten kopen.

De meest voorkomende type giftcards

Giftcards lijken vaak op elkaar doordat ze van plastic zijn met de afmetingen van een bankpas. Desondanks is de giftcard op te delen in verschillende soorten, namelijk giftcards voor een gesloten netwerk (closed loop), een gelimiteerd netwerk (restricted loop) en een open netwerk (open loop). We willen je een goed beeld geven wat deze varianten inhouden door ze hierna toe te lichten.

Waarom zou je een giftcard kopen?

Weet je precies wat de ontvanger leuk vindt of waar hij of zij graag winkelt? Dan zijn giftcards van een specifieke (web)winkel zeker aan te raden. Je hoeft in dat geval niet te twijfelen of de bon goed besteed gaat worden. Daarnaast hebben cadeaubonnen van winkels meestal geen bijkomende kosten voor activering. Dit betekent dat je enkel het bedrag betaalt dat ook daadwerkelijk het tegoed op de giftcard vertegenwoordigd. De Retailers rekenen doorgaans geen bijkomende kosten voor deze giftcards omdat zij geld verdienen aan de producten en/of diensten die worden gekocht bij het verzilveren. In veel van de gevallen is het aankoopbedrag hoger dan de waarde van de cadeaubon. Hierdoor bestaat er soms zelfs een mogelijkheid om giftcards tegen korting aan te schaffen.