Je motorrijbewijs is eindelijk binnen en nu begint de zoektocht naar de eerste motorfiets. Dit wordt in de meeste gevallen een tweedehands motorfiets. Of je bent toe een andere motorfiets, maar je vind een nieuwe te duur. Hoe begin je aan een zoektocht naar jou ideale motorfiets? Koop je deze bij een echte motor dealer of ga je particulier opzoek? Waar moet je allemaal op letten? Keuze genoeg aan gebruikte motorfietsen bij een dealer of particulier, maar let wel goed op wat je koopt!

Proefritten op de motor

Welk type motorrijder ben je nou eigenlijk? Lekker rustig genieten van de natuur of zo snel gaan dat je met je kniepats het asfalt raakt? Met een A1 of een A2 rijbewijs ben je als beginnende motorrijder beperkt in vermogen, maar zelf dan is er genoeg keuze. Voor motorrijders met een volledig rijbewijs is de keuze onbeperkt. Zie jij een prachtige Aprilia motor of Ducati motor? Maak dan eerst veel proefritten voordat je hier een keuze in maakt. Het is namelijk erg jammer als je naar een paar maanden erachter komt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt!

Kijk en vergelijk de motoren

Heb jij een motor gevonden? Begin dan eerst met het vergelijken van de motorfiets op internet. Hier kun je fantastisch kijken naar prijzen en uitvoerringen van verschillende motorfietsen. Je staat namelijk verbaasd van de verschillende prijzen die één type motorfiets kan hebben. Het bouwjaar en de kilometerstand zijn belangrijke factoren voor de prijs van een motorfiets. Normaal gesproken kost een motor bij de dealer meer dan bij een particulier, maar bij de dealer is vaak meer onderhoudshistorie en garantie aanwezig. Bij bijvoorbeeld Motofun.nl kun je heel veel verschillende motoren vinden met garantie en onderhoudshistorie. Zo heb je wel de zekerheid dat je in ieder geval een goede motorfiets aanschaft!

Check de verkopende partij

Het is belangrijk om grondig onderzoek te verrichten over de bekendheid van de verkoper en zijn reviews. Dit zegt namelijk veel over de kwaliteit en de service die iemand jou kan leveren. Wanneer je een motor particulier koopt wordt dit veel lastiger. Bij het kopen van een particulieren motor op bijvoorbeeld een marktplaats is het van belang om een deskundige mee te nemen. Iemand die ervaring heeft in het sleutelen aan motoren. Anders kan je er na een paar rondjes achter komen dat jou motorfiets toch niet zo fijn meer loopt. Ook kunnen particulieren die motoren op de verkeerde manier verhandelen op een zwarte lijst terechtkomen. Check dus altijd de verkopende partij goed op het internet/social media.

Doe wat goed voelt!

Naast al het papierwerk en onderzoek dat je moet verrichten bij het kopen van een tweedehandse of nieuwe motorfiets is het belangrijk om iets te kopen dat goed voelt. Als je meerdere proefritten hebt gedaan en je zit op een motor die wat jou een goed gevoel geeft, dan is dit vaak het type motor dat bij jou past. Soms heb je het geld niet om een nieuwe of goede tweedehands motorfiets aan te schaffen. Het kan dan soms ook niet verkeerd zijn om te bedenken hoeveel het jou kost om deze motorfiets weer in orde te maken. Kijk bijvoorbeeld op https://www.motosparepartner.com/ naar onderdelen en prijzen voor het opknappen van jou tweedehandse motorfiets!