Hoe maak je een speelhuisje voor je eigen tuin nog interessanter? Door het op palen te zetten natuurlijk! Deze vier palen kunnen een eenvoudig speelhuisje nog spannender maken voor de kinderen. Nu kan het een exclusieve geheime schuilplaats zijn die alleen toegankelijk is via de speciale ladder. Tegelijkertijd opent dit nieuwe mogelijkheden, zoals een zandbak die ruimte heeft onder het speelhuisje dat op palen staat. Bovendien kan een huisje op palen een goed en meestal veiliger alternatief zijn voor een zelfgebouwde boomhut.
Speelhuisjes zijn ontworpen voor een breed scala van leeftijdsgroepen, gebouwd van hout en vervaardigd in solide constructies. Een huisje op palen vereist uiteraard een hoge veiligheid. Vooral bij een huisje op palen worden extra hogen eisen gesteld aan het materiaal en de stabiliteit. Anders bestaat in het ergste geval het gevaar van instorting en dus van verwonding van de spelende kinderen. Om ervoor te zorgen dat de aankoop van een speelhuisje op palen een weloverwogen beslissing zal zijn, deze checklist waarmee je een goed overzicht krijgen van wat belangrijk is.
Checklist voor een speelhuisje op hoogte
Materiaal en veiligheid: speelhuisjes zijn meestal van hout. Al bestaan er ook varianten van kunststof. Het hout moet goed geïmpregneerd en goed bewerkt massief hout zijn. Dit om elk risico op verwondingen door houtsplinters te vermijden en een zo lang mogelijke levensduur te garanderen. Een goede indicatie hiervan is de FSC-certificering. Voor een maximale veiligheid moeten met name de palen stevig worden gebouwd en vastgeschroefd.
Uitrusting: In zijn eenvoudigste vorm is het gewoon een huisje met een ladder op palen. Maar er zijn veel uitgebreidere varianten met glijbanen, schommels en zandbakken. Er zijn ook verschillende opties voor de weg naar boven, zoals ladders, trappen, klimmuren of touwladders.
Platformhoogte: De beste manier om te bepalen hoe hoog hij eigenlijk gaat, is de hoogte van het platform te vergelijken. Hierin zijn verschillende variaties beschikbaar.Een langdurige vriendschap
Een speelhuisje voor in de tuin is een investering die kinderen veel plezier brengt – net als een zandbak. Dit klinkt banaal, maar dat is het geenszins. Ervaren ouders weten als geen ander: Niets is moeilijker dan kinderspeelgoed te vinden dat niet na korte tijd geen plezier meer brengt en in de hoek belandt.
Een speelhuisje bevordert de motorische en cognitieve ontwikkeling
Op het eerste gezicht is het misschien moeilijk te geloven dat een speelhuisje gebaseerd is op een pedagogisch idee dat zeer waardevol is, vooral in dit tijdperk van digitalisering.
Een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van de vroege kinderjaren is het speelhuisje. Al dan niet op palen in de tuin geplaatst. Een speelhuisje laag bij de grond is bijzonder aantrekkelijk voor peuters. De oudere kinderen amuseren zich kostelijk als het spel zich juist wat meer op hoogte afspeelt. Kinderen leren bijzonder goed door gedeelde ervaringen met leeftijdgenoten en volwassenen. Een speelhuisje voldoet ook aan dit aspect: of het nu een kind van dezelfde leeftijd is of een vader of moeder die samen met de peuter het speelhuisje ontdekt en nieuwe speelvariaties uitprobeert. Het leer- en ontwikkelingseffect blijft hetzelfde.
Zoals zoveel speelgoed is ook het speelhuisje bijzonder bevorderlijk voor cognitieve activering en ruimtelijke verbeelding. Dankzij de zintuiglijke waarneming doet een kind belangrijke ervaringen op. Spelen in een speelhuisje, betekent voor kinderen iets zelfstandig doen. Vaak krijgen opgroeiende kinderen deze kans niet vaak genoeg, omdat ouders bang zijn dat het kind zich bezeert of dat het nog te klein is voor een nieuw avontuur. Neem eens een kijkje op https://speeltoestel-koning.nl/speelhuisje-op-palen/.