Met een aantal simpele aanpassingen haal je meer uit je tuin. Kies bijvoorbeeld voor het laten plaatsen van een van de vele tuinhuizen, welke online en in fysieke tuinwinkels worden aangeboden. Niet alleen in het voor- en najaar heb je er profijt van; in de winter biedt een tuinhuis je alle ruimte om er je tuinset in te bewaren. Zo blijft de tuinset langer mooi en wordt deze niet aangetast door de ruige weersomstandigheden waarmee men regelmatig te kampen heeft in de wintermaanden. Er zijn meer aanpassingen mogelijk! In dit artikel lees je hoe je het maximale uit je tuin haalt.

Kies voor meer groen in de tuin met borders en een gazon

Een tuin moet leven! Dit betekent niet alleen dat de tuin uit moet nodigen om er in de zomermaanden plaats te nemen. Ook moet je tuin een gazon bieden voor je spelende kinderen of bijvoorbeeld je huisdier. Op stenen is het doorgaans al snel te warm voor een hond of kat. Het gazon biedt het dier verkoeling in de zomermaanden. Naast een gazon helpt ook een border met diverse planten je tuin tot leven te brengen. Niet alleen de planten zelf komen in bloei te staan; de planten trekken ook tal van verschillende insecten. Denk aan bijen, vlinders en libellen. Leuke beestjes die bijdragen aan het behoud van de flora en fauna in jouw wijk.

Bloeitijd en -perioden van verschillende planten

Bij het vullen van de borders in de tuin zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld goed naar de bloeitijd en -periode van de verschillende soorten planten die je er gebruikt. Je wilt het liefst het hele jaar door een mooie tuin hebben. Zorg er daarom voor dat de tuin niet alleen in de zomermaanden bloeit, maar ook in het najaar en mogelijk zelfs de winter. Het is verstandig te kiezen voor planten en struiken die wintergroen zijn. Zo heeft je tuin ook in december kleur.

Maak van het terras een verlengde van je woonkamer

Men stelt vaak dat het terras een verlengde van de woonkamer moet zijn. Dit bereik je door bijvoorbeeld gebruik te maken van een mooi buitenkleed op het terras. Een buitenkleed blijft koel in de zomer en geeft het terras kleur. Naast een fraai buitenkleed is ook het gebruik van verschillende bloempotten op het terras aan te raden. Je geeft het terras meer kleur! Pas de tegels van het terras aan op de stijl van het interieur binnen je woning. Ga je voor een moderne stijl, of geef je de voorkeur aan een klassieke tint? Ook een landelijke stijl kan een goede optie zijn, waarbij je bijvoorbeeld kleinere klinkers gebruikt.

Tip: vul de bloempotten op het terras met verschillende kruiden. Onder meer munt, basilicum, bieslook en peterselie lenen zich hier goed voor. Je koopt de plantjes bij de lokale tuinwinkel of kweker. De verse kruiden kun je in de gerechten voor je gezin gebruiken, welke je ’s zomers buiten bereidt. Ook kun je de kruiden gebruiken tijdens een barbecue met de buurt! Een leuke manier om elkaar beter te leren kennen.