Het kopen van een IKEA keuken wordt steeds populairder. Dat is ook niet gek, want een vluchtige blik in een willekeurige reclamefolder, is genoeg om te constateren dat een nieuwe keuken kopen niet goedkoop is. Dit is precies de reden waarom een IKEA keuken vaak de voorkeur heeft; deze keukens zijn goedkoper en lijken alle opties aan te bieden die je verwacht van een keuken. Is het slim om een IKEA keuken te kopen? Of kleven er onverwachte nadelen aan deze keukens? Lees verder om erachter te komen of een IKEA keuken iets voor jou is. Weldra zal blijken dat er veel gezegd kan worden over dit onderwerp.

De prijs van een IKEA keuken

IKEA keukens zijn doorgaans goedkoper dan keukens van concurrenten. Dat is niet terug te zien aan de kwaliteit, want keukens van IKEA zijn uitstekend te noemen. Ook de garantie is prima te noemen; op IKEA keukens zit 25 jaar garantie. Als je een IKEA keuken vergelijkt met goedkopere keukens van andere winkels, scoort een keuken van IKEA prima. Een keuken van IKEA scoort echter slechter dan een dure keuken uit een andere winkel op meerdere vlakken. Dat is natuurlijk ook niet gek, want je hebt dan te maken met een stevig prijsverschil van al snel duizenden euro’s.

Heb je twee linkerhanden?

Als je twee linkerhanden hebt, is een IKEA keuken minder ideaal, want je moet doorgaans veel zelf doen als je een keuken koopt bij deze winkel. Als klussen je grootste hobby is, is dat natuurlijk helemaal niet erg. De grootste reden dat IKEA goedkoper is dan concurrenten, is dat je als consument zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van de juiste onderdelen en het vervoeren van de keuken. Ook het assembleren van de verschillende facetten van de keuken doe je doorgaans zelf als je een keuken bij IKEA koopt. Sommige mensen vinden niets heerlijker dan zelf klussen, maar als je twee linkerhanden hebt, is dat natuurlijk een regelrechte nachtmerrie.

Het ontwerp van een keuken

Een veelgehoorde kritiek op deze keukens is het inspiratieloze ontwerp. Een keuken van IKEA zie je in zoveel huishoudens, dat je je slechts moeizaam kunt onderscheiden met een IKEA keuken. Of dit een groot nadeel is, hangt af van jouw persoonlijkheid. Hoeveel waarde hecht je aan het ontwerp van de keuken? Ben je praktisch ingesteld, of esthetisch? Ook bij IKEA heb je de keuze uit talloze stijlen. Dat neemt echter niet weg dat je niet verbaasd op moet kijken als je buurman straks precies dezelfde keuken heeft.

Een uitstekend alternatief

Dat neemt niet weg dat deze keukens een uitstekend alternatief zijn voor mensen die niet te veel geld kwijt willen zijn aan een nieuwe keuken. Soms moet je zelf nog veel zagen om de verschillende onderdelen op maat te krijgen. Desalniettemin zijn de kasten van IKEA kwalitatief prima te noemen. Je krijgt ook nog eens 25 jaar garantie. Als je praktisch bent ingesteld, en niet te veel geld kwijt wilt zijn aan een nieuwe keuken, kun je dus met een gerust hart een IKEA keuken overwegen. Je zult er geen spijt van krijgen!