De verkoop van vuurwerk wordt streng gereguleerd door de Nederlandse overheid. Dat is ook niet verwonderlijk, want als vuurwerk niet af lijkt te gaan, om vervolgens onverhoopt af te gaan op het moment dat je checkt of het vuurwerk goed is aangezet, kunnen de gevolgen desastreus zijn. In een vuurwerkwinkel kun je terecht voor vuurwerk dat uitgebreid getest is. Het blijft belangrijk om voorzichtig te zijn met vuurwerk, ook als je je houdt aan de strenge veiligheidsnormen of alleen sterretjes of knalerwten gebruikt.

Het vuurwerkverbod

Toen het kabinet in 2021 besloot vuurwerk te verbieden tijdens de jaarwisseling, zorgde dat voor een hoop commotie. Ten gevolge van COVID-19 hadden ziekenhuizen hun handen al vol met alle zieke mensen. Zodoende konden ze er niet nog extra patiënten bij hebben. Dat betekent echter niet dat het kabinet alle soorten vuurwerk verbood, want het verbod betrof slechts knal-en sierwerk en bijvoorbeeld geen kindervuurwerk.

Vuurwerk laten bezorgen: Is dat toegestaan?

Helaas is het in Nederland niet toegestaan om vuurwerk thuis te laten bezorgen. Je moet het vuurwerk dus op een verkooppunt ophalen. Het verzenden van vuurwerk per post is gevaarlijk voor degene die het vuurwerk heeft besteld, maar ook voor bijvoorbeeld de postbode. En wat dacht je van nieuwsgierige huisgenoten? Vuurwerk online bestellen is dus wel toegestaan.

Het vuurwerkbesluit

De wetgeving rondom het online bestellen van vuurwerk is kort samengevat in het vuurwerkbesluit. Online vuurwerk kopen is toegestaan, maar thuis laten bezorgen niet. Het ophalen van licht siervuurwerk is verbonden aan strikte tijdsrestricties, want dit is alleen mogelijk op 29, 30 en 31 december. De verkoper dient de koper altijd een veiligheidsbril te geven, alsook een aansteeklont. Er is ook een beperkte hoeveelheid vuurwerk dat je thuis mag hebben liggen: 25 kilogram.

Het buitenland

Vuurwerk thuis laten bezorgen is verboden, dus je kunt geen vuurwerk uit het buitenland thuis laten bezorgen. Daar komt bij dat de regels wat voor vuurwerk is toegestaan, per land verschillen. Het zou dus zomaar kunnen dat het vuurwerk dat je in Duitsland gewoon kunt kopen, in Nederland verboden is. Vuurwerk in het buitenland kopen is dus geen goed idee. Online vuurwerk kopen is daarentegen geen enkel probleem, mits je het ophaalt bij een erkend ophaalpunt op de goede dag.